נזקי רכוש לרכב, מה עושים? מי משלם?
נקלעתם לתאונת דרכים? נגרם לכם נזק לרכוש? יש לכם שתי אפשרויות – להפעיל את פוליסת הביטוח, לשלם השתתפות עצמית ולצפות לעליית פריימת הביטוח בעת חידוש הביטוח או להגיש תביעה באופן עצמאי כנגד נהג הרכב הפוגע או חברת הביטוח שלו.
הבחירה באפשרות הראשונה – מבוטחים רבים, בשל חוסר ידע, בוחרים באפשרות הראשונה פונים לחברת הביטוח ומפעילים את פוליסת הביטוח המקיף של הרכב, אולם פעולה זו עשויה לגרור אחריה הפסדים למבוטח. פעמים רבות, לאחר קרות אירוע שכזה, פרמיית הביטוח של הנהג הניזוק תתייקר ואף תגרום לביטול "הנחת היעדר תביעות". כך – גם אם המבוטח אינו אשם בתאונה הוא יאלץ לשאת מכיסו בתוספת "הסיכון" לחברת הביטוח בגין הפעלת הפוליסה (שלעיתים מסתכמת במאות ₪ בשנה ונמשכת לאורך 3 שנים). כמו כן, הפעלת הפוליסה תגרור בדרך כלל עלויות של השתתפויות עצמיות (תלוי ומשתנה בהתאם לתנאי הפוליסה), ולעיתים אף תגרור חיובים נוספים כדוגמת כינון ("השבת המצב לקדמותו") ועוד ועוד… כך שאף על פי שחברת הביטוח כביכול היא שתישא בתיקון הנזק, המבוטח עדין סופג את כל ה"עלויות מסביב".
הבחירה באפשרות השניה – הבחירה שלא להפעיל את פוליסת הביטוח המקיף. בחירה באפשרות הזו תוביל לכך שהנהג הניזוק יאלץ לתבוע את הנהג הפוגע ואת חברת הביטוח של הנהג הפוגע בעצמו. אולם בדרך זו, יחסוך הנהג הנפגע את ההשתתפויות העצמיות וכן את התייקרויות הפרמיה. בבחירה באפשרות השניה רצוי לבחור עורך דין המומחה בתחום שילווה אתכם לאורך ההליך. דעו לכם שגם אם הפעלתם את הפוליסה ובחרתם באפשרות הראשונה וחברת הביטוח שילמה לכם את הנזקים הישירים (למשל: עלות תיקון, שכ"ט שמאי, גרר וכו') עדין תוכלו לתבוע את הנהג הפוגע בגין ההפסדים שנגרמו עקב התאונה כדוגמת ההשתתפות העצמית ששילמתם וכל דבר אחר אשר חברת הביטוח לא שילמה לכם.
חשוב לדעת שעל התביעה לנזקי רכוש בתאונת דרכים חלים דיני הנזיקין ודיני הביטוח, אם חברת הביטוח של הרכב הפוגע מסרבת לפצות אתכם בגלל שהנהג טוען כי הוא אינו אשם בתאונה או שחברת הביטוח סבורה שהנהג הפוגע אינו אשם בתאונה, או שאולי שילמו לכם פיצוי נמוך מהפיצוי שהיה עליכם לקבל, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט באמצעות עורך דין.
הטיפים שלנו אליכם:
- ככל וניתן, רצוי שלא להזיז את הרכבים ולצלם את הנזק שנגרם ואת כל הרכבים המעורבים מכל הצדדים ומכמה זויות. רצוי אף לערוך סרטון.
- החלפת הפרטים בין הנהגים – יש למלא את פרטיו של הנהג המעורב התאונה לרבות שם, ת.ז., כתובת, מס' רישוי, סוג הרכב, וצילום פוליסת הביטוח.
- במידה והיו עדים לתאונה, רצוי לקחת את הפרטים שלהם על מנת שנוכל לזמנם לבית המשפט ככל ויהיה צורך בכך. מנסיוננו, פעמים רבות גם כאשר הנהג הפוגע מודה ומכיר באחריותו לתאונה, בדיווח שלו לחברת הביטוח הוא עשוי לשנות את גרסתו לחלוטין ולטעון כי הוא "אינו אשם בתאונה".
- בתביעות רכוש, ישנה חשיבות מכרעת לשאלה מיהו האשם בתאונה. במידה ולא נכחה משטרה בזירת התאונה יש לפנות את תחנת המשטרה לצורך קבלת אישור על פרטי התאונה. במידה ומוגש כתב אישום כנגד הנהג הפוגע והוא מורשע על ידי בית המשפט בגרימת התאונה, הדבר מהווה ראיה חותכת לכך שהוא האשם בתאונה וכך גם יתייחס אליו בית המשפט בתביעת הרכוש שתגישו.
- בעת תאונה אנו מצויים במצב של לחץ, ולכן מומלץ לא לחתום על אף מסמך בו אתם מודים באשמה מתוך תחושת לחץ רגעית – את הקביעה אם אתם אשמים או לא תשאירו לבית המשפט.
- יש לערוך לרכב (סמוך לתאונה ולפני תיקון הנזק) חוות דעת שמאית. יש להציג קבלה מאת השמאי על מנת לתבוע את שווי עלות השמאות בבית המשפט. במידה ואין אפשרות לממן את חוות דעת השמאי ניתן לבקש מס' הצעות מחיר ממוסכים על מנת שניתן יהיה להציגן בבית המשפט. דרך המלך היא כמובן עריכת חוות דעת שמאית.
- יש לשמור חשבוניות וקבלות בגין נזקים עקיפים שנגרמו לכם – למשל הוצאות נסיעה, שכירת רכב חלופי וכו'.
- הטיפ הכי חשוב הוא לפנות לייעוץ משפטי במשרדנו מיד לאחר התאונה ובטרם פניה לחברת הביטוח.